Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat vă bugetarii vor primi aceleași venituri în cursul acestui an, dar a adăugat că sporurile pe care angajații de la stat le primesc vor fi analizate de către autorități.
El a făcut referire și la sporul de risc acordat pentru munca la calculator, care, în opinia sa, ar trebuit eliminat, informează Digi24.
„Sunt convins că sunt și sporuri de care nu am aflat. În 2021, aceste sporuri rămân în interiorul venitului lunar. Vom face o analiză a tuturor sporurilor și o modificare a legii salarizării urmează să fie făcută. Există un spor de risc când lucrezi la calculator. Nu cred că trebuie păstrat, pentru că toată lumea lucrează la calculator. În secolul 21 să spui că este un risc să lucrezi la calculator, atunci aruncă și telefonul mobil la gunoi și să nu mai deschizi calculatorul. Nu se poate, nu cred că există un astfel de risc”, a spus vicepremierul Kelemen Hunor.
Vicepremierul a adăugat că anul acesta veniturile bugetarilor vor rămâne la nivelul din 2020.
„În 2021 veniturile nu vor fi mai mici în sectorul bugetar, vor fi la nivelul anului 2020”, a precizat vicepremierul.
„Discuţia cu sporurile va fi şi în Parlament. Evident că le-am identificat. Suntem de acord cu toţii că sporul că lucrezi cu calculatorul, ca şi condiţie vătămătoare, este un spor care nu are nicio justificare. Fiecare dintre noi lucrează în fiecare zi cu calculatorul și nu există nicio justifcare de a primi un spor suplimentar pentru că ești expus la condiții vătămătoare. E doar un exemplu”, a spus Dan Barna.
Declarațiile celor doi oficiali vin în contextul în care fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a făcut publice sporurile din sectorul bugetar.
Alexandru spune că a identificat până în prezent șapte domenii, printre care și învățământul, sănătatea, ordinea publică sau administrația și 50 de tipuri de sporuri, de la cel de periculozitate sau suprasolicitare neuropsihică, până la sporul pentur munca în ture sau sporul de consemn la domiciliu.